Sunday, July 31, 2011

Bersama Gadis PALAM~

Cuti mid-sem aku aku bru start tapi dah ade plan tersusun..hehehehe Plan aku nak jumpe my lovely person from UiTM Puncak Alam, Hashimah Mohd Hanafi kat Mid Valley. Malam tu dah pening dah. Baju ape nak pakai ni???!!! Dah macam 1st date plak..hahaha Pada hal dah pernah jumpe dah. Hmm.. maybe dah lame tak jumpe kot. Jadi gemuruh lak. Malam tu gak aku call die tanye baju ape nak pakai..hehehe nasib baik boleh tidur malam tu..

Pagi dah!! Aku rase mcm dah lambat dah ni..Rush masuk bilik air, mandi, solek (ade ke??) and terus keluar ke KTM Nilai. Ok tiket dah beli skrg tunggu train je. Train 1st sampai dah mcm tin sardin daa.. Penuh!! Maklumlah hari ahad. KTM plak ade problem dgn train.  So tunggu la train yg ke2. Ok lagi laa so masuk saja. Dari Nilai ke Mid Valley berdiri naek kematu lutu aku dek. Takpe. Janji sampai~hehehe
Dah sampai aku terus cari die kat bhgian tiket wayang. Cari dan mencari. NAMPAK!!! She's in pink! So cute~ Die ade dtg dgn kawan2 die. 3 org. Fini, Lily and Wahidah. Aku dtg terus sebelah die time die tgh beratur beli tiket. hehehe terkejot ko...Happy kot dapat tgk muke die..

Student of UiTM Puncak Alam

Dah beli tiket..aku dgn die pon jalan2 sblum wayang start. Yeah..borak..lame tak jumpe. Rindu tak face to face. Dah lame berjalan wayang pon dah nak start dah.. Kitorg tgk citer HANNA. Mcm best. Action. My taste~ hehehe Tapi last last si Shima yang tal paham ape. hahaha, Hari tu seronok sgt nak tgk. hehehe Ape ape je sayang oi~ comel! 

Selesai tgk wayang, solat then makan. So budak2 PALAM ni decide nak makan kat Domino's Pizza. Aku pon ikot je. Malas nak bantah. hehehe 1st time kot makan kat situ. Thanks la sape yg decide tu. Hmm time ni Shima suroh aku pilih pizza ape tapi honestly aku tak reti nak pilih bab makanan ni. So biar die je yang decide, aku ikot saje~ hehehe Die order la BBQ pizza kalau tak silap. Yang order la ikot yg dorg suke. Macam macam. Sedap. Tapi Shima tak habes makan. Aku gak yang habeskan. Biase la tu. ehehehe. 

Ni la pizza nye~

share with her..

sempat lagi~

Habes makan dorg decide nak blk cause kesuntukan mase. Lagi isu transport agak complicated kot time tu. So dorg terpakse balik. Well hajat Shima nak beli beg tangan tertangguh. Cian die. Sabar ey. 
Hmm.. yang kelakar time nak blk ni tgk kerenah dorg. Macam macam. Dgn excited nye, dengan suke nye, dengan masam muke nye. hahahaha Si Fini ni tgh ade konflik dgn transport..yang lagi 2 org ni buat hal sndiri. hahaha mmg havoc ar..

Overall aku enjoy! 
Thanks to them. 

 Lily,  Wahidah Shima,  Fini

Saturday, July 16, 2011

Pengakuan Ablan : Entah_kenapa




Ablan: Entah kenapa la aku slalu jadi mcm ni..Ape agaknye ujian Allah yg aku dpt ni?? hampir stiap mase jadi.. kadang2 aku jd fedup..tapi dorg kawan aku..aku still manusia yg ade perasaan. ape boleh buat. Aku try jadi baik tapi kadang2 dorg layan balik mcm takde pape. Bile aku buat salah ckit dorg ungkit lebih2. Mcm aku ni betul2 musuh dorg. Aku ingat lg..time aku skola re rendah..aku dipandang hina n rendah. Dorg pggil 'skema' and ade la pggilan laen tapi aku tak balas sebab mak pesan "Jgn buat jahat or nakal nanti mak malu.." biarlah dorg kate aku pengecut or anak emak, janji aku pegang kate2 mak aku.. Smpai skrg pun aku still ingat lg. Aku pegang kate2 tu. Aku try baik dgn korg, buat ape yg korg suroh, kdg aku sanggup habeskan duet tuk korg tapi aku dapat?? Lemparan najis?? kate2 kesat?? Kutukan?? aku bukan mengharap sgt balasan dr korg tp korg dpt hargai la ape yg aku buat. Aku taknak ungkit ape yg korg buat. Aku tak suke nak ungkit2 ni. Bile korg mintak something dr aku memang mulut korg mcm ade 1 tan gule tapi bile aku dah buat ape yg korg nak korg ludah balik dgn najis. Sanggup korg.. Ape yg tak cukop lg?? semua dah ok. Cube korg rase ape yg aku rase skrg??? Bayangkan korg jd aku?? Rase HINA tak??? Mcm kuli korg buat kat aku. Memang betul org kate bile meminta pijak semut pun tak mati. Kadang2 aku rase menyesal and fed up. Tapi korg kawan aku. Cume aku ade rse ckit tak puas ati je. rse mcm tak dihormat sbgai kawan. tapi mcm sampah. Tapi aku rse, its okay.. Kawan...aku takkan dendam dgn korg..aku maafkan ape yg korg buat. Kire ok la tu..if aku mati pon dorg mane kenal mane ngaku kawan. Kpd yg mngingati tu..terima kasih...kalau aku ade buat salah mintak maaf sgt2 k..maybe ni balasan aku kot...sgala salah korg aku dah maafkan.. :)


p/s: Ni adela surat yg ablan tulis time die amat trase tguris dhatinya. dia skrg tgh sakit...dia harap kawan2 dia dpt maafkan dia.

Friday, July 15, 2011

Ramadhan Bukan Budaya

Assalamualaikum..wahai sahabat Islam, ramadhan dah dekat ni..best kan?? tak sabar nak puase ni. Lagi2 dpt g bazaar ramadhan, beli makanan yg sedap2, promotion pun byk,promotion raye pon dah ade, buffet ramadhan best..kan? 


Astargfirrullahalazim...subhanallah..Ramadhan dah dekat ni, ape pandangan korg??? Hmm...of course la sgelintir dr kite tbayangkan bazaar ramadhan time ptg2 puase nanti, pastu solat terawih yg dianggap rutin harian, kalau tak pon promotion barangan time ramadhan ni. Ade tu bulan ramadhan ni la baru nak terkial-kial nak cari doa/selawat yg mane kene bace, mane yg tak boleh dibace, mane yg kene buat or sbaliknya.. Ish ish ish...ingatlah wahai saudaraku, bulan Ramadhan ni ade stahun skali je. Janganlah disia-siakan mcm tu je. Seharusnya kita dah bersiap sedia segalanya utk menjalani ibadah puasa ni.. Dan janganlah jadikan bulan Ramadhan ni 1 budaya tapi jadikan ia 1 bulan penyucian utk diri kite sbagai umat Islam. 

Di Malaysia misalnya, tiba sahaja ramadhan, pelbagai perubahan yg berlaku. Bukan perubahan dalam tapi hanya luaran semata-mata. 

Di sekitar bazaar ramadhan


Juadah yg disediakan

Buffet yg ditawarkan
Tak salah kite berbelanja tapi janganlah ikutkan hawa nafsu. Kurang la pahala puasa kite kalau mcm tu. Bulan ramadhan ni mengajar kite supaya sabar dalam ape jua keadaan. Sebagai pengajaran bagi nafsu kite selama ni. Sbenarnya bulan ni mengajar kite bagaimana cara kite mlawan hasutan iblis dan hawa nafsu kite sniri. Bukan kalah pd mereka. Sedangkan Rasulullah s.a.w berperang dlm bulan Ramadhan ini kan pula kite yg tak de peperangan. Diri ni pun same seperti anda juga, nak makanan yg sedap2 tapi biarlah berpada-pada. Tak semua makanan tu kite boleh habes kan. Nanti bile dah berbuka makanan x ke mana, terawih pon entah ke mana. 
Lagi satu, bila tiba Ramadhan kita tahu pada malam 10 terakhir Ramadhan semua umat tahu akan Malam Lailatur Qadar. Alhamdulillah pada siapa yg tahu. Silapnya kat sini, org tgh sibuk mencari Lailatur Qadar, tetapi hmpir semua org sibuk dgn Lailatur KAMDAR..Mase tu la dia nak cari kelengkapan hari rayanya. Maklumlah promosi hari raya.
 Astargfirrullahalazim..sama2 lah kite muhasabah diri k.

 Jika dilihat, berpuasa di luar negara yg jumlah umat Islamnya kurang lebih bermakna dan lebih indah, seprti di US, Australia dan banyak lagi. Hal ini kerana mereka lebih tertumpu kepada keindahan bulan ramadhan dan peluang yg diberikan oleh Allah SWT utk memohon keampuan dan keredhaan-Nya. Aktiviti yg mereka sepanjang bulan Ramadhan juga berkonsepkan kerohanian dan ukhuwah di kalangan umat Islam. Antaranya ;

Makan dalam dulang beramai-ramai

Tadarus al-Quran

Qiamullail

dan banyak lagi aktiviti yg dorg anjurkan. Adakah kite di Malaysia seperti mereka?? 
Bukan nak kata negara luar ni lagi bagus. Cume nak beri pandangan di mana umat Islam di Malaysia kebanyakan dah hampir lupa, hanyut dgn arus kemodenan dan ada yg dah tersasar jaoh berbanding dgn negara luar sane. Kadang2 ade yang dah anggap puasa ni mcm rutin tahunan plak. Adakah kita memang begitu?? 
Astargfirrullahalazim. Tepuk dada tanya iman.
Semoga kite sentiase di bawah keredhaan-Nya.

Ramadhan itu satu PENYUCIAN bukan suatu BUDAYA.

Tuesday, July 12, 2011

Kemanusiaan...Keamanan...

Perperangan



Bukak je paper ade je masalah dgn dunia ni. Perang itu perang ini. Haih =.="
 Maybe manusia skrg dah tlalu taksub dgn kuase yg die ade agaknye. Sampai sanggup bunuh insan-insan yg tak bersalah dan tak berdosa. Sebagai seorang pemimpin sharusnya tahu akan rakyatnya serta prihatin terhadap mereka. Bukan menindas mereka yg lemah. Astargfirrullahalazim. 



Kita ambil contoh seperti di Gaza, Palestin. Israel melakukan serangan ke atas Gaza smata-mata KUASA dan KEPENTINGAN mereka sendiri. Hal ini membangkitkan kemarahan umat Islam atas penindasan terhadap negara Islam. Ni kerana telah ditetapkan dalam peraturan perperangan. Iaitu ;

- Tidak boleh membunuh wanita, kanak-kanak, orang tua dan orang awam yang tidak terlibat dalam perang.
- Jangan melanggar perjanjian.
- Jangan mengkhianati harta rampasan perang. 
- Jangan merosakkan mayat.
- Jangan membunuh kanak-kanak dan ahli-ahli rumah ibadat.
- Jangan merosakkan rumah - rumah ibadat.

 Menurut sumber, Israel menyerang Palestin kerana mereka percaya bahawa tanah itu adalah hak mereka dan ada harta yg mereka percaya itu juga milik mereka. Selain tu, menurut sumber juga, mereka mengaku bahawa merekalah umat yg terbaik dlm dunia ni. Kalau boleh die nak semua bangse lesap kecuali bangse diorang. Betul ke? Naaay...Stiap agama ada hak mereka sendiri.Tetapi Islam is the way of life. Bagi saya la, Israel ni sbenarnya takde tanah utk didiami dan Allah SWT telah mengharamkan kaum Yahudi, Israel ni menapak di bumi. Hmm..maybe ape yg sumber2 kate tu hanya propaganda je kot..wallahualam.


“Dan perangilah kerana (menegakkan dan mempertahankan) agama Allah akan orang-orang yang memerangi kamu dan janganlah kamu menceroboh (dengan memulakan peperangan); kerana sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang menceroboh. (Surah Al-Baqarah, ayat 190). ”

“Dan perangilah mereka sehingga tidak ada lagi fitnah dan (sehingga) menjadilah agama itu semata-mata kerana Allah. Kemudian jika mereka berhenti maka tidaklah ada permusuhan lagi melainkan terhadap orang-orang yang zalim. (Surah Al-Baqarah, ayat 193).”

“Dan berperanglah kamu pada jalan Allah (kerana mempertahankan kebenaran agamaNya); dan ketahuilah, sesungguhnya Allah Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui. (Surah Al-Baqarah, ayat 244).”

Bencana Alam

Salah satu benda yg kite tak boleh jangke bile nak blaku. tapi dapat dielakkan jika kite sndiri peka dgn keadaan sekeliling. Banyak bencana alam yg dah berlaku di serata dunia ni. Bak kata org, ade udang disebalik batu. Sesuatu yg berlaku itu mesti ade hikmah dan sebabnya. Allah SWT takkan menghukum hambanya tanpa sebab. Contoh bencana alam yg kite sedia maklum mcm kat gempa bumi serta tsunami di Indonesia dan Jepun, puting beliung di US, letusan gunung berapi di Indonesia dan banyak lagi. Macam yg kite tahu, buk kesan yg boleh blaku. Kerosakan harta benda, kehilangan nyawa dan tempat tinggal dan byk lagi. Mujurlah zaman skrg dah ade teknologi yg mampu mengesan bencana alam lebih awal bg langkah berjaga-jaga. Seperti di Jepun, bilangan mangsa yg terbunuh kurang drpd mangsa yg terbunuh di Indonesia pd tsunami 26 Disember 2004. Hal ini kerana Jepun telah mengalami byk peristiwa gempa bumi dan telah mereka 1 alat yg boleh mengesan pusat gempa lebih awal sebelum menghentam bumi Jepun.

Gempa bumi dan tsunami di Aceh, Indonesia.

Gempa bumi dan tsunami di Jepun.

Sejurus tsunami yg mlanda di Jepun mengakibatkan gangguan pada stesen loji nuclear di daerah Fukushima. Lagi membimbangkan, beberapa loji telah meletup dan radiasi telah merebak. Situasi di Jepun pd mse tu agak bahaya.

Letusan Gunung Merapi di Indonesia.

Puting beliung di sekitar US.

Namun, setiap ape yg berlaku ada hikmahnya. Contoh di Indonesia, menurut sumber, terlalu banyak gejala negatif dan maksiat yg berlaku di sana dan kemudiannya Allah menurunkan bala seperti gempa bumi dan tsunami sebagai tanda amaran kepada umat Rasulullah s.a.w. supaya kembali ke jalan yg benar dan insaf. Sesetengah org menganggap bala itu sebagai tanda kiamat sudah dekat. Tapi sebagai manusia, kite tak tau bile akan berlaku hanya Allah SWT yg tahu segalanya. Subhanallah. Sesunggahnya Allah itu Maha Berkuasa dan Maha Besar.

Bantuan Kemanusiaan

Sebagai manusia yg hidup di muka bumi ni,tak seharusnya kite hanya melihat mereka yg dalam kesusahan. Bantuan yg disalurkan sekurang-kurangnya dapat meringankan bebab mereka. 


Namun, ade segelintir dari kite masih dgn pemikiran kolot mereka yg enggan memberi bantuan. Dgn bagi 1000 alasan supaya tak mngeluarkan wang.  Andai kata, bencana melanda pada diri anda dan anda jadi seperti mereka. Dan jika mereka yg laen ade pemikiran kolot seperti anda, ape anda rase? kecewa?? Putus harapan?? begitu la mereka di sana jika anda masih dgn pemikiran kolot anda itu. Sedarlah wahai saudara.


 Hulurkan tangan, ringankan beban.


Walaupun mereka berbeza dgn kite skalipun, mereka tetap same seperti kite yg memerlukan keperluan harian utk meneruskan hidup. Ingatlah setiap kejadian ade hikmahnya. Jadikan ape yg telah berlaku itu sebagai iktibar bg kite.


video
Suluhkan sinar - Malaysian Artises


We Are The World (For Haiti)

video
Sing it For Japan - My Chemical Romance. www.singitforjapan.com.


Meskipun bencana alam mungkin kite tak dpt elak tapi perperangan boleh kite elak. Saya sndiri sbgai rakyat Malaysia harap sgt tiada perperangan dlm dunia ni. Sebab ia menimbulkan kesan yg amat mendalam. Kerosakan sana sini. Letupan merata-rata. Hidup merempat, tak menentu, tunggang langgang. Syukur, alhamdulillah di Malaysia aman. Cukup la sejarah penjajahan org luar dan cukuplah sejarah 13 Mei 1969. Cukup membuat kite mengenali keamanan erti yg sebenarnya. 

Kenangan tak semestinya manis dan tak semestinya pahit, tetapi ia mengajar kita sesuatu dlm hidup.
^-^

Monday, July 4, 2011

Duit??? Money???

Adoi~ duit skrg dah jd bnde paling penting dlm dunia ni..haih...duit-duit..pendek kate, kalo x de duit, jgn harap la nak dpt sesuatu :(



kalau kat sekolah boleh lg la..duit pon x gune byk..yela sebab time tu x tau nak buat ape dgn duit tu..hehehehe Bile dah mlangkah ke UTHM..baru nampak erti duit tu..dulu pkai balaun je beli tu beli ni..skrg ni sempit poit..semua bende pakai duit ni..buku-buku jgn ckp la bape banyak kene beli..modul..fail..alatan tulis..lagi-lagi budak LK..perrgghhh~ memang BURST bajet..nak beli board, modul die, drawing block A2..tu pon naseb baek ade simpan alatan LK yg lame..kire reuse balik la~ 1 problem dah selesai..laen problem dtg pulak..haih lepas satu, satu lg dtg...haih~ ptptn pon x masok lg...
pokai aku pokai!!!! kne pkir cari jalan tuk dpt kan duit..hmmmm..pening aku pening~ haih



naseb baek la makanan kat cni x macam skola dulu..murah la ckit..kat kantin sekolah dulu CEKIK DARAH oi!!! kalau makanan tu padan dgn harge ke boleh la lg..ni telur goreng pun kerat 4 dah 50sen?? kedekut..haih..ape la nak jadi. kafe TSN ni kire ok la..1 pinggan nasi skali dgn sayur, telur pun baru RM2 je..kalau dgn ayam goreng pun baru RM3.80...air kalau nak save duit, air kosong je. FREE! hahaha
Skrg ni tgh dok pkir mcm mane nak naekkan duit aku..hmm..takkan nak mintak kat mak kot~ mmg kaki kikis ko ni..hahahaha 


Ape itu DUIT?? Hmm..ia dah mnjadi senjata utama bg manusia di dunia. Efek pd duit ni tlalu besar. Boleh jadi baik & boleh jadi buruk. Baik jika org tu gunakan duit2 yg dia ade utk mnolong org laen atau ke arah kebaikan. Tetapi bg sesetengah org, duit djadikan alatan pluasan kuasa. Kerana duit org dizalimi, kerana duit org ditindas, kerana duit org mggadai sgalanya.
Jadi, anda salah seorng drpd mane?? Baik?? atau sebaliknya?? Muhasabah diri la sahabat-sahabat. Duit bukan segala-galanya. Hanya permainan dunia seperti JUTARIA, Monopoli SAIDINA...hehehe Ade bnde yg x boleh dibeli dgn duit.Kasih sayang keluarga. Cinta. Persahabatan yg erat. Ilmu yg berkat. Adalah harta yg tidak ternilai harganya dan ianya x memerlukan duit utk dptkan semua tu. Hanya dari hati yg betul-betul ikhlas. Dan ingat! Jangan sekali jadikan DUIT itu sbagai KIBLAT. Hanya ALAT smata-mata. Dan jangan terlalu ikutkan NAFSU ketika berbelanja. Berjimat cermat lah.

>_<"